Τι εξοπλισμός χρειάζεται για να έχουμε καλά αποτελέσματα?
Σε αυτό το κεφάλαιο θα αναλύσουμε τον προτεινόμενο εξοπλισμό που θεωρώ οτι είναι αναγκαίος για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί σοβαρά με την πλανητική απεικόνιση. Σε γενικές γραμμές χρειάζεται να έχουμε τα ακόλουθα:
Τηλεσκόπιο διαμέτρου 8" και άνω (*) καλής οπτικής ποιότητας
Στήριξη με μηχανική ή αυτόματη παρακολούθηση (tracking ή Go-To)
Εστιαστή ακριβείας κατα προτίμηση ηλεκτρικό
Φακό Barlow ή Powermate
Κάμερα υψηλής ταχύτητας & ευαισθησίας
Φορητό Η/Υ
Τηλεσκόπιο
Μπορούμε να έχουμε σχετικά καλά αποτελέσματα με σχεδόν οποιοδήποτε οπτικό σωλήνα και άν χρησιμοποιήσουμε, αρκεί να διαθέτει αρκετή διάμετρο ώστε να μπορεί να μας παρέχει την αναγκαία ανάλυση, για να μπορέσουμε να διακρίνουμε και να καταγράψουμε τις λεπτομέρειες που επιθυμούμε. Θεωρώ οτι αν και μπορεί να λάβουμε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα ακόμα και με μικρότερα τηλεσκόπια, μια καλή γενική γραμμή είναι οι 8" (200mm). Όσο αφορά τον τύπο του τηλεσκοπίου, δεν υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση εφόσον πλέον οι τιμές για ένα πολύ καλό και ικανό τηλεσκόπιο 8" είναι σχετικά προσβάσιμες απο τον καθένα. Η μόνη ίσως αξιοσημείωτη διαφορά, βρίσκεται στο οτι ένα καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο 8" είναι πολύ πιο φορητό και συμπαγές απο το αντίστοιχο νευτώνιο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το πρώτο να θέτει λιγότερους περιορισμούς όσο αφορά την επιλογή στήριξης, τουλάχιστον για σκοπούς πλανητικής απεικόνισης.
Στήριξη
Η στήριξη του τηλεσκοπίου μας πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει μηχανισμό αυτόματης παρακολούθησης γνωστό και ώς αστροστάτη (Tracking) αλλά θεωρώ πως για να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία, μια ρομποτική στήριξη είναι προτιμότερη. Ο λόγος είναι το οτι χρησιμοποιόντας μια σύγχρονη ρομποτική στήριξη, μπορούμε να πετύχουμε πολική ευθυγράμμιση ακριβείας αλλά επίσης και να έχουμε έλεγχο της στήριξης δια μέσου του Η/Υ.
Πολική ευθυγράμμιση:
Με το να έχουμε πετύχει πολική ευθυγράμμιση ακριβείας, διασφαλίζουμε την ακρίβεια της παρακολούθησης που θα έχει η στήριξη μας έτσι ώστε να μπορεί να "κρατά" τον στόχο μας στο κέντρο ενός μικρού "παραθύρου" στο οποίο εμείς θα καταγράφουμε εικόνες. Ακριβής πολική ευθυγράμμιση σημαίνει λιγότερες διορθώσεις και ταυτόχρονα μεγαλύτερη άνεση στο να μπορούμε να καταγράψουμε για εκτεταμένο χρονικό διάστημα χωρίς διακοπές. Οι σημερινές ρομποτικές στηρίξεις* διαθέτουν στο χειρηστήριο τους ειδικές μεθόδους για να μπορεί ο χρήστης να πετύχει ακριβέστατη πολική ευθυγράμμιση, χωρίς καν να χρειάζεται να υπάρχει ορατότητα προς τον πολικό αστέρα. Εάν η στήριξη σας δεν είναι ρομποτική ή δεν διαθέτει τέτοια μέθοδο, τότε υπάρχουν παρόμοιες μεθόδοι σε προγράμματα λήψης που παρέχουν παρόμοιες ευκολίες (π.χ. Επιλογή Polar Align στο SharpCap).
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κατα την λήψη εικόνων στην πλανητική, είναι η ακριβής εστίαση. Επειδή η ατμόσφαιρα μέσα απο την οποία κοιτάζουμε είναι ρευστή, τα είδωλα στο τηλεσκόπιο σπάνια είναι αρκετά ευκρινή για να μπορέσουμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα οτι έχουμε πετύχει την σωστή εστίαση. Έτσι λοιπόν, προτείνεται να έχουμε ένα εστιαστή ακριβείας (1:10 microfocuser) ή ακόμα καλύτερα ηλεκτρικό εστιαστή. Στην περίπτωση του δεύτερου, η εστίαση γίνεται χωρίς να χρειάζεται να αγγίξουμε το τηλεσκόπιο και έτσι δεν μεταφέρουμε το ενοχλητικό "κούνημα" στην εικόνα μας!